ASA filament
De afkorting ‘ASA’ van ASA filament staat voor acrylonitril styreenacrylaat en dit is een thermoplastisch materiaal met een hoge waterbestendigheid, mechanische sterkte en UV-bestendigheid. ASA is een polymeer voor 3D printen. Dit materiaal wordt vaak gebruikt in de auto-industrie, voor prototypes of voor buitentoepassingen. Dit komt doordat het materiaal een hoge bestendigheid en een hoge dimensionale stabiliteit heeft. Printen met dit filament zorgt voor een matte afwerking en daarnaast verkleurt het materiaal niet. Doordat ASA materiaal stevig en duurzaam is kan het gebruikt worden voor verschillende toepassingen.
Hoe onderscheidt ASA filament zich t.o.v. van andere filamenten?
ASA filament heeft een uitstekende UV-bestendigheid en is daarom bijzonder goed te gebruiken voor buitentoepassingen. Dit komt ook omdat dit materiaal zeer bestendig is tegen weersinvloeden zoals kou en vocht. Wil je met dit materiaal 3D objecten printen die geschikt zijn voor buitengebruik? Dan kunnen wij je verzekeren dat dit zeker mogelijk is. Wat zijn de overige voor- en nadelen van ASA filament?
ASA: Voordelen
ASA materiaal wordt meestal gebruikt als alternatief voor ABS filament, omdat ASA filament opnieuw verwarmd kan worden zonder dat er verval optreedt. ASA materiaal wordt beschouwd als één van de beste materialen voor 3D-printen door de mechanische bestendigheid van het materiaal. Zo kan dit materiaal een hoge mechanische weerstand en is het in staat om langdurig zonlicht op te vangen. Wanneer ABS materiaal gedurende een langere tijd in de zon staat kan het materiaal geelachtig worden. Dit is bij ASA materiaal dus niet het geval. Verder is ASA erg maatvast door de excellente dimesionele eigenschappen.
Door de uitzonderlijke chemische en weerbestendige eigenschappen van het materiaal, inclusief de hoge duurzaamheid is het mogelijk om met ASA geweldige 3D objecten te printen die hun kleur behouden.
ASA: Nadelen
Zijn er dan ook nadelen aan het gebruiken van ASA filament? Helaas zijn er inderdaad wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden tijdens het werken met ASA materiaal. Tijdens het printproces kunnen er namelijk giftige dampen vrijkomen en daarom is het van groot belang dat de ruimte goed geventileerd is tijdens het printen om gezondheidsgevaar te voorkomen. Het beste kan je ASA printen in een enclosure.
Een ander nadeel van ASA materiaal is het in vergelijking met andere filamenten iets duurder is. De biologische afdruk van ASA is een stuk hoger dan bijvoorbeeld PLA. ASA is wel veel duurzamer dan PLA.
Tot slot heeft ASA filament een hoge smelttemperatuur en om die reden is er een hoge extrudertemperatuur vereist. Deze hoge extrudertemperatuur verhoogt het energieverbruik, waardoor door product schadelijker voor het milieu is.
Printen met ASA filament: De instellingen
Het is belangrijk om tijdens het printen met ASA filament de goede instellingen te gebruiken. De algemene printinstellingen van ASA filament vereisen dat de nozzletemperatuur wordt ingesteld tussen de 240 en de 260 graden Celsius. De gemiddelde printsnelheid dient te worden ingesteld tussen de 20 tot 30 mm per seconde. De temperatuur van het printbed moet ingesteld worden tussen de 90 en de 110 graden Celsius. Zorg daarnaast voor de volgende printinstellingen:
- Verwarm het printbed tot 100 graden Celcius; de eerste printlaag moet namelijk aan het printbed blijven plakken.
- Zorg voor een printbed dat waterpas is.
- Schakel de ventilator tijdens het printen uit. ASA houdt niet van tocht en zal snel splijten bij een windvlaag
- De printtemperatuur dient te worden ingesteld in overeenstemming met de specificaties van de fabrikant.
- Gebruik maken van een besloten behuizing (enclosure) wordt aangeraden.
Tips voor het printen van ASA
Voor mensen met weinig ervaring op het gebied van 3D-printen met ASA filament kan het lastig zijn om een goed eindresultaat te behalen. Wij willen beginners een aantal tips meegeven, zodat ook zij mooie en succesvolle ASA afdrukken kunnen realiseren.
De eerste tip die wij gebruikers willen meegeven is om tocht te vermijden. ASA filament is gevoelig voor plotselinge temperatuursveranderingen tijdens het 3D printen. Mocht er tocht optreden tijdens het printen kan dit het eindresultaat negatief beïnvloeden. Zorg er daarom altijd voor dat je ASA filament print in een gesloten behuizing (enclosure) of een tochtvrije ruimte.
Ook het gebruik van hechtspray of Kapton-tape kan worden aangeraden om de hechting van de eerste laag aan het printbed te verbeteren.
Men kan gebruik maken van een cooling fan om ervoor te zorgen dat het materiaal goed kan stollen en de oppervlakte niet oververhit raakt. Gebruik de koel ventilator altijd op de laagst mogelijke stand. Op deze manier worden er geen plotselinge temperatuurveranderingen veroorzaakt. Temperatuursverandering kunnen leiden tot barsten en warping in de print.
Als laatste tip raden wij gebruikers aan om gebruik te maken van HiPS als ondersteunend materiaal. Aangezien ASA een zeer veelzijdige filament is, zijn er gevallen waarin het nodig is om een ondersteunend materiaal, zoals HiPS te gebruiken.
Behoefte aan meer informatie?
Wanneer je behoefte hebt aan meer informatie is het natuurlijk altijd mogelijk om contact met ons op te nemen. Contact opnemen kan je het beste doen door te bellen naar +31 33 844 28 36 of door een e-mail te sturen naar [email protected]. Wij staan klaar om je vragen over ASA filament te beantwoorden.