Flexibel filament
Wil je elastische prints en flexibele 3D-modellen printen, maar heb je nog niet het juiste flexibel filament kunnen vinden? Dan hebben wij nu de oplossing voor jou in ons assortiment. Wij bieden namelijk verschillende flexibele filamenten aan, zoals ‘Fillamentum Flexfill’, ‘Ninjatek Cheetah’ en ‘FILOALFA BioFlex’. Door gebruik te maken van een flexibel filament is het mogelijk om 3D-objecten elasticiteit en flexibiliteit mee te geven. Bekijk het assortiment verkrijgbaar bij Plasticz.nl hierboven.
Printen met flexibel filament
Flexibel filament kenmerkt zich door uitstekende verwerkbaarheid en mechanische eigenschappen. Echter wanneer je aan de slag gaat met het printen van dit filament moet je rekening te houden met een aantal dingen. Zo is het verstandig om tijdens het printen de instelling ‘retraction’ uit te zetten. Wanneer je deze instellingen aan laat staan kan het voorkomen dat het flexibel filament niet of slecht uit de extruder komt.
Daarnaast is het belangrijk om altijd te printen met een flexibel filamenten die droog zijn. Een vochtig filament is namelijk extra vatbaar voor gaatjes in de afdruk en dit kan het eindresultaat negatief beïnvloeden. Om vochtige filamenten te voorkomen raden wij gebruikers aan om de filamenten in een afgesloten omgeving te bewaren. Eventueel kan je gebruik maken van zogenoemde ‘vochtvreters’. Deze vochtvreters zorgen ervoor dat het vocht uit de ruimte wordt opgenomen en dus niet in de filamenten terecht komt.
Tijdens het printen raden wij aan om gebruik te maken van een lage printsnelheid. Een printsnelheid van ongeveer 15 - 30mm/s wordt aangeraden, maar het is natuurlijk ook mogelijk om hier zelf mee te experimenteren. Iedere 3D-printer is namelijk anders en het kan zijn dat sommige instellingen beter werken bij de ene printer dan bij de ander.
Tijdens het printen is de eerste laag van de afdruk het belangrijkst. Voor een goede eerste laag is het vereist dat de printer goed gekalibreerd. Eventueel is het mogelijk om gebruik te maken van de ‘Plasticz Gravity Spray’ voor een optimale hechting aan het printbed. Zorg hiernaast voor een goede afstand tussen de nozzle en het printbed. Wanneer hier een te grote afstand tussen zit zal een flexibel filament niet optimaal contact maken met het printbed, waardoor de hechting niet optimaal is en het filament kan loslaten. Ook bij een te kleine afstand zal de hechting niet optimaal zijn. Een goede hechting is van belang doordat het de kans op scheuren en barsten verkleind.
De voordelen van flexibel filament
Een van de voordelen van een flexibel filamenten is gemakkelijkheid van het printen. Met deze filamenten zijn de mogelijkheden eindeloos en wij raden gebruikers dan ook aan om zeker te experimenteren met deze mogelijkheden. Naast dat de filamenten flexibel zijn, zijn deze ook nog eens erg duurzaam. Het materiaal beschikt over een hoge trekkracht en is veerkrachtig. Daarnaast beschikt het materiaal over een hoge hitte- en chemische bestendigheid.
Neem contact op voor meer informatie
Wanneer je behoefte hebt aan meer informatie is het altijd mogelijk om contact op te nemen met Plasticz.nl. Wij kunnen je van advies op maat voorzien en je meer vertellen over een flexibel filament. Het is mogelijk om contact op te nemen door te bellen naar +31 33 844 28 36 of door een e-mail te sturen naar [email protected]. Onze klantenservice staat klaar om al jouw vragen te beantwoorden over onze flexibel filament en meer.