ABS plastic
ABS plastic
ABS plastic is een 3D print filament en is een steviger soort kunststof dan bijvoorbeeld PLA filament. De afkorting ABS filament staat voor Acrynolitril Butadieen Styreen en je 3D prints krijgen een mooie matte finish. De 3D prints zijn achteraf heel goed te schuren of te polijsten zodat je een nog mooier eindresultaat krijgt. Let wel op dat je ABS plastic altijd op een verwarmde ondergrond (heated bed) print. Zo voorkom je dat er onder invloed van tocht kromtrekkende- en/of splijtende 3D objecten ontstaan.
Wat is ABS eigenlijk?
Als je googled op ABS kom je al snel op het Engelse woord voor buikspieren of het Anti Blokkeer Systeem; een remsysteem voor auto's. Wij bedoelen natuurlijk het filament ABS... ABS of Acrylonitril Butadieen Styreen is een polymeer waarmee sterke 3D prints worden vervaardigd. Het wordt gemaakt van fossiele brandstoffen, dus olieresidu uit de petrochemische industrie. Je vindt het terug in onder andere LEGO-blokjes, autobumpers, golfclubs, boormachines en allerlei andere soorten elektrisch gereedschap, witgoed en elektrische behuizingen. ABS plastic is een extra sterk en slagvast filament en daardoor perfect voor het 3D printen van solide 3D voorwerpen.
De voordelen van ABS plastic
Gebruik je veel ABS plastic bij het 3D printen? Dit zijn de voordelen: Allereerst is het een erg stevig en hard plastic. De levensduur van het materiaal is lang, het heeft een goede vloei en de smelttemperatuur is hoog. Daarom wordt ABS plastic meestal gebruikt bij industriële toepassingen zoals spuitgiettechnieken. ABS heeft een goede temperatuurweerstand, een hoge impact strength (slagkracht), uitstekende chemische weerstand en mechanische eigenschappen. Acrylonitril Butadieen Styreen is functioneel, goedkoop en in veel kleuren verkrijgbaar. Verder kan je relatief hoge printsnelheden aanhouden.
Nadelen van ABS plastic
We benoemen ook verschillende nadelen te benoemen van ABS plastic; zo is het bijvoorbeeld lastiger te 3D printen, niet biologisch afbreekbaar en kan er een vieze geur tijdens het printen ontstaan. De dampen die daarbij vrijkomen, zijn schadelijk, zodat ventilatie noodzakelijk is. Jouw 3D printer heeft een verwarmd bed nodig voor het printen van ABS. Doordat tocht en temperatuurschommelingen het print- en koelproces kunnen verstoren is het raadzaam om je 3D printer in een afgesloten cabine (enclosure) te plaatsen. Warping (kromtrekken) en splitting (splijten van de printlagen) kunnen ontstaan door te snelle afkoeling en tocht. Verder heeft ABS een grote biologische footprint en dat is tegenwoordig niet gewenst. Onder invloed van UV-licht kan het plastic snel verouderen; als alternatief wordt dan ASA gebruikt. ASA is gemodificeerd ABS met een goede UV-bestendigheid waardoor ASA geschikt is voor buitengebruik.
Wil je ABS plastic kopen van hoogstaande kwaliteit tegen lage prijzen? Bestel wat je nodig hebt bij Plasticz! Ook bij vragen zijn we je altijd van dienst: bel naar +31 33 8442 836 of stuur een e-mail naar [email protected].